Tot ce trebuie să știi despre ballotin

 

Mică istorie a ballotinului

Sunt sigur că fiecare dintre prietenii Leonidas dar și iubitorii de ciocolată, în general, au deschis măcar o dată în viața lor un ballotin. În 2015 s-au împlinit 100 de ani de la invenția acestei cutii simple, dar atât de utile. Mai ales pentru noi, ciocolatierii.

Rolurile ballotinului au fost inițial de bază: să protejeze delicatele praline de orice potențial pericol. Să păstreze prospețimea și aromele. Să înlesnească consumul de praline, fără prea mare efort.

Cu timpul, ballotinul a devenit inevitabil un intrument de marketing și design. Acestea completau frumusețea pralinelor, fiind și personalizabile, perfecte pentru un cadou.

Și cine să inventeze ballotinul dacă nu o femeie! Soția inventatorului pralinelor (Jean Neuhaus), Louise Agostini, a fost prima care s-a gândit la utilitatea unei astfel de cutii. Chiar dacă, de-a lungul anilor, ballotinul a devenit un standard al industriei belgiene de ciocolată, eu te asigur că fiecare producător își pune amprenta pe aceste cutii.

Culoarea, forma și materialul ballotinului, motivele de design, culoarea și textura hârtiei care învelește ballotinul, culoarea și tipul de panglică care întregește ballotinul, precum și tipul de fundă și modalitatea de legare a panglicii (!) – toate aceste elemente formează în sine o industrie.

Ballotin vs cutie cadou

Orice ciocolaterie premium oferă câteva sute de tipuri de praline. La început poate fi intimidant, dar cu timpul vei vrea să le guști pe toate. Le vei putea diferenția și le vei împărți pe categorii.

Aici intervine ballotinul: acesta îți permite să selecționezi cu atenție și răbdare orice sortiment dorești.

În timp ce cutiile cadou pot fi sau nu personalizabile, ballotinurile sunt întotdeauna la dispoziția ta. Desigur că te poți lăsa pe mâna ciocolatierilor dar, cu timpul, vei deveni expert în selecția pralinelor.

Oricum, nimeni nu spune că un ballotin nu poate fi oferit cadou. De la delicatele Duet Red – un mini ballotin creat special pentru tine și cea mai dragă persoană din viața ta – până la impozantul Gourmand – pentru cei ce se îndrăgostesc iremediabil de lumea Leonidas.

Nu uita că cel mai căutat cadou este ballotinul de 250 de g, vedeta colecției Leonidas.

Culori, panglici, hârtie…

Și dacă tot vrei să îl dăruiești, află că ballotinul se personalizează pe gusturile celui la care ajunge. Și aici îți recomand cu căldură să ceri sfatul ciocolatierilor: ei vor ști în funcție de sezon, tipul de ballotin, persoana dragă, vârstă – să asocieze hârtia și panglica potrivite.

Hârtia de ambalat poate fi aurie, roșie, albastră, crem, poate chiar verde, iar panglica – aurie, roșie, crem, rubin sau albastră. În funcție de sezon, e posibil să găseși și alte variante, așa că e bine să întrebi.

Acum ești deja expert în ballotins! Nu îți rămâne decât să împărtășești și altora!